Elena Gheorghe, locul 19 in finala Eurovision

23.05.2010 18:43

Reprezentanta Romaniei la Eurovision 2009, Elena Gheorghe, s-a clasat pe locul 19 in finala de la Moscova, obtinand 40 de puncte. Fata de anul trecut, cand Nico si Vlad Mirita au cucerit locul 20, nu am reusit sa urcam decat o treapta.

La voturile telespectatorilor, pe baza carora s-a stabilit clasamentul final, Romania a obtinut punctajul maxim - 12 puncte - doar din partea Moldovei. La randul ei, Romania a acordat cele 12 puncte reprezentantei basarabene Nelly Ciobanu. Totodata, Elena Gheorghe, cu piesa “The Balkan Girls“, a obtinut puncte din partea Spaniei (7), Macedoniei (5), Turciei (5), Serbiei (2), Ciprului (2), Portugaliei (2), Azerbaidjanului (3) si Irlandei (2).

Ca si la editiile precedente, multe dintre tari au votat pe considerente regionale, acordand punctaj maxim in special vecinilor geografici. De asemenea, tarile din fostul bloc comunist s-au votat reciproc, ca si statele foste iugoslave.

Cea mai buna performanta a Romaniei la Eurovision a fost locul 3 obtinut in 2005 de Luminita Anghel & Sistem cu piesa “Let me try“.