Laurenţiu Duţă: "Iubesc ce a fost 3 SE, dar doar viitorul contează"

08.12.2009 01:09

Una dintre cele mai indrăgite trupe ale Romaniei, 3rei Sud-Est, s-a despărţit anul trecut punand capăt celor 11 ani de succes de pe scenă muzicală românească. La un an de zile distanţă, Laurenţiu Duţă a vorbit, exclusiv pentru Libertatea.ro, despre noul său drum, dar şi despre ceea ce a fost 3rei Sud-Est.
 
Laurenţiu, cu ce te mai ocupi?
Sunt în studio. Lucrez la diverse idei. Am multe în cap, unele idei rămân în studio, altele se concretizează în piese. Produsul final este ceea ce se difuzază la radio. Am lansat pe radio un nou single "Freeman". Sunt curios cum va fi primit de către fani. În plus, repet intens cu trupa mea şi concertăm în diverse locuri din ţară. Sunt fericit că am terminat lucrul la partea de proiecţie video a concertului. E ceva inedit pentru România.

Foto: Vali Bărbulescu / Laurenţiu Duţă vrea să lase trecutul deopare şi să se concentreze pe cariera solo
A trecut aproape un an de când nu mai există 3rei Sud-Est? Nu ţi-e dor?
Îmi e dor de vremurile bune din 3rei Sud-Est şi nu de ceea ce era în trupa  în ultimul timp. Îmi e greu să vorbesc de 3rei Sud-Est. Pe de o parte îmi amintesc cu plăcere de vremurile bune din trupă. Dar apoi mă gândesc că trebuie să muncesc pentru noul meu proiect solo. Vreau să dărâm prejudecăţile unora care afirmă că singur este mai greu să răzbeşti. Sunt atâţia artişti ca Sting, George Michael, care au avut succes şi în afara proiectelor în care s-au lansat.

Privit din afară, nu părea că ar fi disensiuni între voi.
În ultimul an nu a fost o atmosferă prea frumoasă. Nu mai exista comunicare, nu mai exista prietenie între noi şi atunci nu mai avea rost să continuăm. Dar să ştiţi că ne-am distrat de minune şi am iubit ceea ce am făcut împreună din 1991 şi până să apară problemele care au dus la inevitabila separare.

Mai ţii legătura cu membrii trupei?
Păi cu Viorel m-am întâlnit astă vară într-un club. Ne-am salutat, ne-am întrebat de sănătate şi cam atât, nimic mai mult.
 
Şi totuşi, de unde a pornit totul şi cum aţi ajuns la despărţire după 11 ani de succes?
În ultima perioadă, eu mi-am dorit foarte mult ca 3rei Sud-Est să aibă o trupă de acompaniament în spate. Din păcate, viziunile noastre nu s-au întâlnit într-un punct comun. Dacă am văzut că nu sunt de acord, le-am transims că voi face singur. A fost o treaba de opţiune şi nu îi condam pentru acest lucru, deşi ar fi fost un pas natural care ne-ar fi adus pe o altă treaptă valorică. A trecut perioada patimilor şi cred că fiecare dintre noi înţelege ce a însemnat trupa 3rei Sud-Est pentru vieţile noastre.

Foto: Vali Bărbulescu / Laurenţiu Duţă are toate şansele să aibă cel puţin acelaşi succes pe care l-a avut şi cu trupa 3rei Sud-Est
Fanii au rămas cu multe întrebări.
Ştiu că o parte din fani sunt dezamăgiţi, dar nu trebuie să arate cu degetul spre nici unul dintre noi. Am rezistat atâta timp în mica industrie muzicală din România şi ne-am separat după un number one: "Vorbe care dor".

Unde a avut loc ultimul concert?
Aveam două concerte, unul la Voluntari şi unul în Caracal. La Voluntari, unul dintre băieţi a spus la microfon că acesta este ultimul concert 3rei Sud-Est. Asta a fost.

Ce s-a întâmplat cu denumirea 3rei Sud-Est?
Păi noi am lichidat societatea şi acum denumirea aparţine în mod egal tuturor.

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai schimba ceva în ceea ce a fost cea mai de succes formaţie din România?
Nu cred. Aşa a fost să fie. Eu nu îi acuz de nimic, fiecare a văzut în alt mod situaţia şi s-a ajuns unde s-a ajuns. Eu nu sunt un om al compromisului, ori al banului.


Crezi că ai făcut tot ceea ce ţi-a stat în putere să nu vă despărţiţi?

Da. Am făcut tot ce era omeneşte posibil. Am fost transparent şi le-am comunicat intenţiile mele întotdeauna.

Pregăteşti un nou album?
Da! Deocamdată am deja şapte piese finisate. Pe patru dintre acestea le cunoaşte publicul. Probabil că în final vor fi zece. Vreau să iasă ceva bun, să fie un album consistent. Nu-mi doresc ca ascultătorii să treacă de la o piesă la alta. Vreau să placă.

Artistul, la lansarea singel-ului Freeman
Munceşti mult?
Nu chiar atât de mult. Avantajul e că îmi fac programul cum vreau. Am concerte, am destul timp şi să stau cu familia.

Faci şi piese la comadă?
Nu. Eu lucrez doar cu cine îmi place şi cu cine am chef. Nu o fac pentru bani. Sunt mulţumit cu ceea ce câştig din concerte.

Te-a afectat criza financiară?
Dacă eram în 3rei Sud-Est puteam să-ţi răspund....dar aşa, e un nou început.

Nu te-ai săturat de atâta muzică?
Am unele moment în care nu mai pot. Şi atunci, câteva zile nu mai trec pe la studio. Apoi, mi se face din nou dor de muzică şi revin să înregistrez. Uneori stau până dimineaţa şi mă apucă somnul, însă nu vreau să merg să dorm pentru că simt că îmi pierd ideea. Somnul de noapte este foarte important pentru organism. Dar mă descurc, iar cu ficatul stau bine