Laurentiu Duta - before and after

23.05.2010 19:28

Pentru ca in perioada 1 Mai ne gandim inevitabil la mare, am decis sa ne amintim zilele astea de prima trupa ce ne vine in minte atunci cand e vorba despre litoralul tarii noastre: 3 Sud Est. Cei trei constanteni sunt - fara doar si poate - cei care au creat cel mai longeviv si complex proiect muzical dance autohton. Considerati "regii muzici dance", Laurentiu, Mihai si Viorel au reusit de-a lungul carierei sa formeze cea mai apreciata trupa dance, atat de public cat si de mass-media.

Dar nu despre 3 Sud Est vom vorbi in acest articol, ci despre cel mai cunoscut membru al formatiei (si probabil si cel mai important): Laurentiu Duta, creierul intregului proiect 3 Sud Est.

Laurentiu a debutat imediat dupa revolutie, cantand piese folk, alaturi de tatal sau, dar s-a facut remarcat in special datorita pasiunii sale pentru Michael Jackson. Astfel, la primul concert in Romania al megastarului, tanarul Duta aparea la emisiunile TV din acea vreme imitandu-l pe Jacko in cel mai mic detaliu.

Influentat de pasinuea fara margini pentru Regele Pop-ului, Laurentiu a introdus celebrul "tipat" al artistului Jackson in piesa sa de debut, "Cifre" [da, o melodie fix despre cifre]. Ascultati si va bucurati:

Laurentiu s-a maturizat muzical destul de rapid si, nu mai tarziu de anul 1994, lansa primul sau album pop intitulat "Realitate", iar numele sau devenea cunoscut publicului prin recitalul sustinut la Festivalul de la Mamaia. In cadrul aceluiasi festival au aparut pentru prima oara pe o scena importanta si cei ce urmau sa-i devina mai tarziu colegi de trupa, Viorel si Mihai sub numele Original Dance. Baietii s-au lansat in `92 sub acest nume, ei fiind de la inceput duo-ul ce asigura partea coregrafica a show-urilor lui Duta.

Depasind aceasta perioada zdruncinata de inceput de cariera, ajungem in `97, an in care Laurentiu a lansat cel de-al doilea album solo, "Dragoste reala" [CLICK pentru coperta albumului], LP ce a fost premiat cu Discul de Aur.

La sfarsitul aceluiasi an, Laurentiu a renuntat la cariera solo, formand cu Viorel si Mihai trio-ul 3 Sud Est. De atunci si pana la destramarea grupului, vreme de peste 10 ani, cei trei au cunoscut doar succesul, muzica lor evoluand continuu, si castigand tot mai multi fani

u toate acestea, la sfarsitul anului trecut, zvonurile legate de destramarea grupului au devenit tot mai serioase. S-a presupus ca marul discordiei a fost tocmai proiectul solo al lui Laurentiu, proiect pe care Viorel si Mihai nu l-au vazut cu ochi buni. Insa, cu sau fara acordul colegilor sai, Laurentiu a mers mai departe, a scos o piesa buna ["Visator"] ce prevestea viitorul album si s-a mentinut la fel de sus pe piata muzicala romaneasca.

Pe langa faptul ca este un cantaret foarte bun [vocea ajutandu-l din plin, nu ca pe alti "artisti" de pe la noi], Laurentiu, la cei 33 de ani ai sai, este si un compozitor apreciat. El a scris piese pentru Animal X, Andreea Balan, Andreea Banica, Blondy, Candy, Elena Gheorghe, Nico s.a., iar anul acesta piesa compusa de el, "The Balkan Girls", ne va reprezenta la Eurovision prin interpretarea Elenei Gheorghe.

Cu siguranta Laurentiu va avea mereu ceva de spus in industria muicala romaneasca si, de ce nu, la un moment dat poate si cea de peste hotarele vestice.